Paternosterverk

Vad är ett paternosterverk?

Ett paternosterverk är en form av pump eller grävmaskin bestående av flertalet skopor som är fördelade jämnt längs ett ändlöst band eller kedja och drivs runt av maskinen. Man använder paternosterverket för att skopa upp material och forsla framåt utan avbrott på ett kontinuerligt sätt.

Namnet på maskinen härstammar från religion då skoporna längs maskinens band/kedja liknar kulorna på ett snöre i ett radband. Ett sådant radband med kulor kallas vanligtvis för ett paternoster. Paternoster kommer ifrån bönen Fader Vår, som går under namnet Pater Noster på latin och härstammar från kristen tro. På tyska kallas däremot maskinen för Eimerkettenbagger, vilket mer beskriver maskinen och vad den gör dvs. hink-kedje-grävmaskin.

Fördelar med paternosterverk

Det finns många fördelar med ett paternosterverk och en av dessa är ur ett säkerhetsperspektiv. Paternosterverket är en i princip ersättningsbar maskin då den kan lyfta upp och transportera tunga objekt utan mänsklig assistans. Då maskinen klarar av att lyfta och transportera tunga objekt på höjden eller längden enligt maskinens konstruktion, är det ett mycket säkert val. Ett paternosterverk passar bra inom byggbranschen eller transportindustrin och lämpar sig för såväl stora som små fabriker eller lager.

En annan viktigt fördel är att ett paternosterverk är effektivt då maskinen har ett kontinuerligt flöde genom att hela tiden lyfta upp och transportera nya objekt i dess olika skopor. Ett paternosterverk är optimalt för att maximera all typ av materialhantering, administration, lagerflöde och orderhantering inom de flesta industrier och företag. Detta då maskinen håller en hög hastighet och produktion som i sin tur är svårt att uppnå med mänsklig kraft eller med andra maskiner. Ett paternosterverk lämpar sig bra i ett lagerutrymme där material ska lyftas och flyttas långa sträckor, detta kan med maskinen göras utan att riskera medarbetarnas säkerhet. Det är också effektivt att kunna utnyttja takhöjden i lagret med hjälp av ett paternosterverk, vilket bidrar till stor lagringskapacitet på en liten golvyta.

Paternosterverk är kostnadseffektiva & säkra

Företag har idag stora krav på att leverera snabbt och säkert till kund oavsett vilken bransch det gäller. Vilket i sin tur sätter press på att det mesta ska finnas tillgängligt för leverans direkt när ordern kommer, detta innebär att det är viktigt att tänka praktiskt när det kommer till företagets lagerutrymme. Grunden till företagets prestation bygger då på god logistik och administration. Ett paternosterverk lämpat för produkten man tillhandahåller leder till ett kostnadseffektivt och smart lager där man kan erbjuda snabb leverans och transport.

Det finns idag ett flertal olika typer av paternosterverk speciellt tillverkade för dagens marknad med ömtåliga produkter såsom datachips, produkter inom livsmedelsindustrin samt kemiska, tekniska och medicinska produkter som kräver ömtålig hantering. Oavsett storlek på komponenter är ett paternosterverk vanligtvis en passande lösning för att maximera produktionen och arbeta kostnadseffektivt.

Som tidigare nämnt är en av de största fördelarna med maskinen just säkerheten och att det på så sätt bidrar till mindre skador på arbetsplatsen och personalen. De är tidseffektiva och kan förflytta tunga föremål längre sträckor på kortare tid än andra maskiner, samt är kostnadseffektiva.

Hjälp med paternosterverk

Funderar ni på att investera i ett paternosterverk till företaget bör ni vända er till professionella yrkesmän som kan hjälpa er med transport samt med montering av maskinen. Det finns en stor marknad för begagnade paternosterverk, men tänk på att se till att någon med kunskap inom den sortens maskin granskar den. För att fastställa att maskinen passar för den typ av föremål den ska lyfta och transportera samt att den fungerar bra i den tänka miljön. Det är viktigt att maskinen installeras och drivs på rätt sätt ur ett säkerhetsperspektiv, för att undvika skador på medarbetare samt på material.

Vi på Luxema har över 30 års erfarenhet av att arbeta med lagerhantering samt paternosterverk. Vi kan med hjälp av vår erfarenhet och kompetens hjälpa dig med alla tekniska frågor gällande paternosterverk och lagerhantering. Vårt kontor ligger i Upplands Väsby och våra tekniker befinner sig på resande fot runt om i landet och världen. Vi erbjuder flexibla lösningar för lagerhantering. Kontakta oss för frågor eller för mer information.

Vi köper & säljer begagnade maskiner, paternosterverk och lagerhissar. Kontakta oss vid frågor eller om ni är i behov av mer information. Vi erbjuder även hjälp med Lagerhiss!